Inspirasjon
Halverte vedforbruket med ny vedovn
Har du en peis eller vedovn produsert før 1998? Da kan det lønne seg å bytte den ut.
Den nye vedovnen til ekteparet Elisabeth Eskelund og Ida Braarud Jensen i Fredrikstad står i hjertet av stuen og fungerer som hovedvarmekilde. Behovet for panelovner er nesten borte.
– Vi merker godt at den bruker mindre ved, og den varmer dobbelt så mye. Tidligere brukte vi mer panelovner når det var kaldt, forteller Eskelund.
Vurderer du ny peis eller vedovn?
Vi hjelper deg med råd og veiledning slik du at får din drømmepeis. Kontakt oss i dag for et godt tilbud!
Kontakt oss
– Den er helt magisk! Vi har det godt og varmt døgnet rundt, forteller ekteparet.
Utnytter varmen effektivt
I Norge er over 800.000 eldre peis- og vedovner i bruk. Nye og rentbrennende ildsteder kommer med en rekke fordeler som kan gjøre oppgraderingen vel verdt det.
– Opptil 80 prosent av energiinnholdet i veden blir effektivt utnyttet, sammenlignet med kun 40 prosent fra eldre ildsteder. Det betyr at du kan bruke halvparten så mye ved og likevel oppnå bedre oppvarmingseffekt. Det er det ikke alle som vet.
– Daglig leder hos Ildstedet i Asker, Henriksen Peisforum, Jostein Hofset.
Det har familien fra Fredrikstad fått erfare. I fjor bestemte de seg for å bytte ut den gamle vedovnen da de pusset opp kjøkkenet og stuen. Med ny planløsning ville ikke den gamle ovnen passet inn i forhold til pipa – dessuten følte de at den ble for liten. Ekteparet foretrekker vedfyring, spesielt med stigende strømpriser.
– Der vi fylte den andre ovnen full, er vår nye vedovn bare halvfull. Vi merker at vi får mye mer igjen for denne investeringen, forteller Jensen.
Bytte ut peisen eller vedovnen? Se alle våre produkter.
– Vi legger inn et par kubber før vi legger oss på kvelden. Da er det fortsatt varmt på morgenen. Vi bruker peisen til å fyre opp hele huset – her er det deilig innetemperatur døgnet rundt, sier Elisabeth Eskelund.
Spar penger med nytt ildsted
Med et rentbrennende ildsted kan du spare penger på strømregningen, siden vedfyring er rimelig og ny teknologi gjør at du bruker mindre ved.
Ifølge norskvarme.org vil varme fra et rentbrennende ildsted være rimeligere enn totalprisen for strøm. Kjøper man stort, koster ved fra 70 øre pr KWh, mens strøm og nettleie med avgifter koster mer enn 1 krone per KWh i den kalde årstiden.
Tips! Så mye sparer du på å fyre med ved når strømprisene er høye
Takket være den nye vedovnen lå ekteparet 1500 kroner lavere i strømutgifter i januar i år, sammenlignet med fjoråret. De er overbevist om at investeringen vil lønne seg på bare et par år.
– Vi brukte ca 70.000 på å bytte vedovn, og det var virkelig verdt det. Vi trodde ikke at det skulle ha stor innvirkning på varmen. Nå prøver vi å overbevise venner og kjente om å gjøre det samme, forteller Jensen.
Tips! Dette må du tenke på når du skal kjøpe pesis.
Enkelt vedlikehold: – Nye ildsteder produserer mindre aske, og du slipper å rengjøre glasset så ofte, forteller Hofset.
Hofset mener mange er uvitende om fordelene ved å oppgradere til et nytt og rentbrennende ildsted.
– Kundene våre sier at de bruker mindre strøm og ved, samtidig som de får bedre oppvarmingseffekt.
Vurderer du å bytte ut peisen eller ildstedet ditt? Her er ekspertens topp fem-kjøp:
1. Nyhetene Jøtul 170-serien Zensoric og Scan 67 Zensoric, som forøvrig vant prisen for årets beste vedovn av British Build-it Award.
2. Bestselgeren Jøtul F 373 Advance med sitt ettertraktede design (vinner av Red Dot Design Award).
3. Den plasseringsvennlige Scan 84 med muligheten for varmeakkumulerende stein som maxi-utgave.
4 Jøtul C 400-serien som enkelt kan erstatte en åpen peis.
5. Jøtul F 520-serien har et moderne design og den tar 50 cm vedkubber. Den finnes som frittstående modell i lav og høy, som innsats for innbygging eller som komplett peis.
Se ellers vårt store utvalg av peiser og vedovner her.
Få et bedre inneklima med en mer effektiv forbrenning
Ved å bytte til et rentbrennende ildsted vil du oppleve mer effektiv forbrenning samtidig som du tar hensyn til miljøet. Nye ildsteder skiller seg fra de gamle ved at de har et forbrenningssystem som fører til høyere temperatur i brennkammeret og som sørger for at gassene i toppen av bålet også forbrennes.
– Bytter du til et nytt og rentbrennende ildsted kan det gi 80-90 prosent mindre partikkelutslipp enn gamle ovner. Da bidrar du til et bedre utemiljø og et sunnere inneklima. Vedfyring gir dessuten mindre tørr luft sammenlignet med elektrisk oppvarming, forteller eksperten.
Stort utvalg av ulike design
Vurderer du å bytte ut din gamle peis eller vedovn, finnes det et stort utvalg. Nå kan du få runde, firkantede og prismatiske varianter, fokus på ulike glassdesign og fargevalg.
– Trenden går i retning av avrundede former og sort farge. Den passer inn i de fleste interiører.
For Eskelund og Jensen var det viktig å velge en vedovn som ikke tok for mye plass.
– Vi gikk for en rund og nett utforming som gir en moderne touch til rommet. Vi er veldig fornøyde – det har blitt mye kos foran peisen de siste ukene.
Fordi familien hadde et ønske om å fyre mye, ble de anbefalt en Scan 85 og de valgte modellen Scan 85-1 sort lakk. Det er en av de beste investeringene ekteparet har gjort.
Ta kontakt med lokal forhandler
Vurderer du å bytte ut ildstedet ditt, kommer Hofset med følgende anbefaling:
– Det første du bør gjøre er å oppsøke en fagbutikk hvor du viser bilder av peisen eller ovnen som du har i dag. Dette sikrer at du får et produkt som passer både funksjonelt og stilmessig i hjemmet ditt. Lokale forhandlere har kunnskap om oppvarmingsbehov, brann- og byggeforskrifter, og kan gi nødvendig veiledning.
Ekteparet tok kontakt med Ildstedet i Fredrikstad, Henriksen Brenselforretning og Varmesenter, for å få veiledning til hvordan velge riktig peis.
– Vi fikk ærlige råd, og vi følte at våre behov ble tatt hensyn til. Forhandleren hadde mye kunnskap og fulgte oss gjennom hele prosessen, inkludert oppfølging etter montering.
Kontakt din nærmeste forhandler