Inspirasjon

Forskjellen på stråle- og konveksjonsvarme

Vi forklarer forskjellen. Ved kjøp av peisovn så dukker ofte spørsmålet opp, «stråle eller konveksjonssovn» – her forklares forskjellene. Disse to varmekildene virker ganske forskjellig og vil gi et veldig forskjellig inneklima, så her er det viktig å velge riktig varmekilde.

Strålevarme gir best komfort

Strålevarme er ganske enkelt overførselen av varme fra et varmt element til kaldere områder i et rom. Det er en rask overførsel av varme. Stråleovner varmer opp ting og flater i rommet som igjen stråler svakt til omgivelsene. Dette gir en veldig behagelig og jevn varme fra gulv til tak, samt at gulv og møbelflater oppleves som varme og gode å ta på.

Myte: “Økt konveksjon sørger for bedre varmespredning i og mellom rom.”

Dette er feil. Den horisontale spredningen av varme via luft er allerede veldig effektiv uten at økt konveksjon fra en ovn vil ha noe betydelig effekt.

 

Konveksjon gir lavest overflatevarme til omgivelsene

Konveksjonsvarme defineres ved at luft varmes opp samtidig som den stiger mellom to flater. Kald luft trekkes inn under ovnen og varmes opp og samler seg under taket, hvor den gradvis trykkes ned i et varmt «lag».

Laurent Georges, Førsteamanuensis ved institutt for Energi og Prosessteknikk ved SINTEF konkluderer tydelig i forskningsprosjektet Stablewood (2014) med at konveksjon i peisovner vil skape en større forskjell i temperatur mellom gulv og tak, hvilket er den motsatte effekten av det man ønsker av en varmekilde for å maksimere inne komforten. Grunnen til at Jøtul fortsatt tilbyr konveksjon på deler av sine ovner er ganske enkelt at enkelte hus ikke er utstyrt med brannmur.

Jøtul F 105 kombinerer stråling og konveksjonsvarme på en ideell måte. Ovnen stråler behagelig til rommet og varmeskjoldet bak ovnen gjør at den kan plasseres 10 cm fra brennbar vegg.