Inspirasjon

Slik tar du en sjekk av peisen

Når høsten og kjøligere temperatur nærmer seg, kommer også naturligvis vedfyringen inn i bildet. Da er det greit å ha sjekket peisen på forhånd så du med trygghet kan fyre, og hygge deg foran flammene.

Nyt ildstedet ditt år etter år med en årlig sjekk

Minst en gang i året anbefaler Jøtul at du går over ildstedet ditt, og sjekker at det er i god stand før fyringssesongen. Med et velfungerende ildsted får du best utnyttelse av varmen, som kommer godt med på kalde høst- og vinterkvelder.

Jøtul F 163

Bruk askestøvsuger ved fjerning av aske

Start med å ta ut det groveste laget av asken fra bunnen av peisen, og tøm askeskuffen. Du trenger ikke fjerne all asken fra bunnen av peisen, spre det heller utover til du får et askebelegg på ca. 1 cm. Askebelegget beskytter fyrbunnen, og isolerer slik at du lettere får fyr, og du unngår slukking.

Husk å alltid bruke en ildfast bøtte når du fjerner aske fra ovnen, og la det ligge i bøtta til du er sikker på at det ikke er noen glør igjen. Du kan også bruke en askestøvsuger for å fjerne aske. Her er det svært viktig at du bruker askestøvsuger og ikke vanlig støvsuger, da en vanlig støvsuger kan bli ødelagt.

 

 

Aske og sot i vedovn

Bytt ut brennplater med større skader

Gå over brennplatene og hvelvet, og sjekk at de er hele. Brennplatene er de beige platene i kammeret, og hvelvet er platen i taket i kammeret. Har de mindre sprekker går det fint, men hvis det mangler biter og det er større skader bør disse delene skiftes ut. Dette kan din nærmeste Ildstedet-forhandler hjelpe deg med. Husk at innvendige deler kan slites ut, og må innimellom byttes. Dette avhenger av hvor hardt og hvor mye man fyrer.

Brennplater og hvelv i vedovn

Husk å sjekke pakningene i døren

Etter brennplatene kan du gå over til å sjekke pakningene på døren. Pass på at pakningene rundt døren, og rundt innsiden på glasset er hele, slik at det ikke blir noen lekkasjer. Pakninger er de sorte snorene du finner rundt på innsiden av døren, og glasset. Sjekk også at det ikke er noen sprekker i kittet. Har du pakninger eller kitt på ovnen din som er slitte, kan du få kjøpt nye pakninger og ovnskitt hos din nærmeste Ildstedet-butikk. Du kan fint bytte pakninger og påføre ovnskitt selv, eller du kan kontakte Ildstedet for hjelp.

Sorte pakninger til vedovn

Alle ildsteder skal feies minimum hvert fjerde år

Fred Ekeberg ved brann- og redningsetaten, Brannforebyggende avdeling i Oslo, opplyser oss om at alle ildsteder skal feies minimum hvert fjerde år. Dersom man selv, eller feieren, observerer at det dannes mer sot enn normalt i skorsteinen, må man oppjustere frekvensen. Huseier skal tilrettelegge for feiing ved å sette frem eventuell stige, og gjøre feierluker lett tilgjengelig før feieren kommer.

Ved den årlige sjekken av ildstedet ditt kan det i tillegg være lurt å sjekke skorsteinen for synlige lekkasjer eller skader. Spesielt hvis skorsteinen din er av en eldre versjon med murstein. Har du lekkasje i skorsteinen kan det nemlig bli dårlig trekk, som igjen gir dårlig forbrenning i ovnen.

Gammel pipe

Ren peis og ren skorstein er viktig for miljøvennlig forbrenning

Et rent ildsted og en ren skorstein er viktig for å oppnå en miljøvennlig forbrenning og unngå sotbrann som kan skade skorsteinen, og i verste fall føre til brann. Ikke-rentbrennende ildsteder produserer vesentlig mer sot enn moderne, rentbrennende vedovner. I tilfeller hvor feieren ser slike tilfeller vil de også veilede om riktig fyringsteknikk og foreslå tiltak.

Trenger du hjelp til sjekk av peisen?

Ildstedet hjelper deg med det du måtte trenge. Trenger du en sjekk av peisen eller røykrør, er vi et tastetrykk unna. Gå fyringssesongen i møte med god samvittighet, ved å enten ta sjekken selv, eller kontakte en av våre Ildstedet-butikker.

 

Forespørsel