Inspirasjon

Jøtul F 602 er 80 år!

Visste du at Jøtul F 602 er en av Jøtuls store klassikere, og er verdens mest solgte vedovn? Siden 1940 er den blitt solgt i over 2 millioner eksemplarer, og er populær blant den norske befolkningen også den dag i dag. La oss ta en nærmere kikk på hvordan hele eventyret begynte.

Tidløs klassiker

En av Jøtuls mest populære vedovner fyller 80 år, og det må feires. Vi har fått en historietime av Jøtul, som forteller oss hvordan det startet.

Jøtul F 602 blir omtalt som en av de virkelig store klassikerne til Jøtul. Den ble tegnet av arkitektene Blakstad og Munthe Kaas, og ble ornamentert av billedhuggeren Ørnulf Bast, i Oslo i 1940.

Solgt over 2 millioner eksemplarer

Blakstad og Munthe Kaas har gjort en utmerket jobb, for siden lanseringen i 1940 har det blitt solgt over 2 millioner eksemplarer av Jøtul F 602. I 1940 var modellen konstruert etter et nytt prinsipp med frontforbrenning, som gjorde at brenselet ble utnyttet mye bedre. Dette ble en stor fordel da 2. verdenskrig sto for døren og mangelen på brensel ble stor.

 

Jøtul F 602 sort vedovn i støpejern gammelt bilde

Jøtul F 602 ECO – klassikeren relanseres med moderne forbrenningsteknologi

Med sitt ikoniske design som dateres tilbake til 1940, og moderne forbrenningsteknologi, tilbyr Jøtul F 602 ECO det beste fra begge verdener.

 

terje agard

«Det har vært veldig spennende å være en del av denne prosessen. Alle har et forhold til 602, og det å dykke i historien og finne ut hvordan den opprinnelige modellen var, har vært veldig spennende.» – Terje Agard, prosjektingeniør hos Jøtul

Enkel å bruke

Ovnen er enkel å bruke – den har én ventil som styrer lufttilførselen. Ved opptenning dras luftventilen ut slik at du får i gang fyringsprosessen. Når du har fått god fyr i ovnen skyver du luftventilen inn igjen. Da kommer det spyluft fra baksiden av vedovnen inn i kammeret, som holder hovedforbrenningen i gang.

 

Jøtul F 602 ECO sort vedovn askeleppe

Mer miljøvennlig

I tillegg finnes det en annen luftkanal som fører luften opp i toppen i brennkammeret. Dette sørger for å brenne de ubrente gassene slik at ovnen blir mer miljøvennlig. Det er også blitt utviklet et eget luftsystem, som bringer kald luft inn til den varme sonen der den varmes opp, og slippes ut i rommet.

Jøtul F 602 ECO lufttilførsel og funksjon

Tidløst design fra 1940

Da prosjektet med å fornye forbrenningsteknologien til den folkeskjære klassikeren startet, var det viktig å ta vare på det gode designet, og samtidig gjøre den mer miljøvennlig. Løven på siden og logoen «602» i front er originalt fra 1940.

Jøtul F 602 detaljer logo

Håndtaket er laget i tre, og gjenspeiler den klassiske linjen til Jøtul. Askeleppen har fått en forsenkning som hindrer aske i å havne på gulvet.

Jøtul F 602 håndtak kokeplate

Vis dine kokkekunster med Jøtul F 602 ECO

Visste du at du kan lage mat på F 602? På toppen av vedovnen finner du en kokeplate som kan brukes til matlaging, eller til å lage deg en god kopp kaffe. Dette er en funksjon som er elsket helt fra gammelt av, til moderne tid. På den relanserte F 602 ECO er den originale kokeplaten forbedret, og som tilleggsutstyr kan du få en ekstra kokeplate bak.

Jøtul F 602 mat

Et designikon for fremtiden

Jøtuls bestselgere oppdateres for å henge med i tiden, og Jøtul F 602 er et ikon som har livets rett i årene som kommer. Jøtul har også gjort det enklere å bytte ut den gamle F 602, med den nye F 602 ECO. Så hvis du ønsker å gjøre at bytte til en mer miljøvennlig versjon av den populære F 602, kan vi hos Ildstedet hjelpe deg med dette.