Inspirasjon

Høye strømpriser? Fyr med ved!

Det spås om rekordhøye strømpriser i vinter – er du klar for at kulda setter inn?

Strømprisene har skutt i været – nå frykter ekspertene for vinteren

Strømprisene fortsetter å stige, og ifølge ekspertene kan vi ha en vinter med rekordhøye strømpriser foran oss.

Andreas Myhre Direktør i Kraftforvaltning

Snittprisen i Norden gjør at det fort koster godt over krona å bruke strøm. Det er veldig dyrt, sier Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning i Entelios, til TV 2. Foto: Entelios.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight er ikke sikker på at prisene kommer til å stabilisere seg mot vinteren.

Hvorfor er det høye strømpriser nå?

  • En kald vinter og vår førte til høyere forbruk av strøm til oppvarming.  
  • Uvanlig lite vind og nedbør har gitt mindre «drivstoff» til kraftproduksjon. Fyllingsgraden i kraftmagasinene er i oktober 15-20 prosentpoeng lavere enn normalt for årstiden. 
  • Høye strømpriser i Europa, som blant annet skyldes ekstremt dyr gass og en dobling av CO2-prisen det siste året. Dette påvirker også strømprisene her hjemme. 

 

Spar penger – fyr med ved

Med stadig stigende strømpriser kan man spørre seg; er det mer lønnsomt å fyre med ved? Vedprisene har holdt seg ganske stabile de siste årene, hvor du kjøper veden, og hvor mye du kjøper er faktorer som vil ha noe å si for prisen.

Men, visste du at hvis du brenner bjørkeved i en rentbrennende vedovn med en virkningsgrad på 75%, vil du få 1,3 kWh ut av hver liter med ved? Dette er beregnet av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), basert på vedens energiinnhold.

For å sammenligne regnestykket med strømpriser, har vi tatt utgangspunkt i vedpriser kjøpt lokalt på pall á 1000 liter*:

Sammenlikner vi dette med strømpriser i normalåret (nov.) 2019, viser gjennomsnittlig strømpris for husholdninger fra SSB, inkludert avgifter og nettleie en pris på totalt 108,8 øre per kWh.

Kilde: Din side – 2019: Er vedfyring billigere enn oppvarming med strøm?

Ser vi da på tall fra 4. kvartal 2021 har vi opplevd timepriser på over 5 kr kWh (ink. nettleie). Med disse utregningene viser det seg dermed at det er dyrere å varme opp med strøm enn med ved, med de forutsetningene vi har tatt utgangspunkt i: nettleie og avgifter fra SSB + høstens høyeste strømpris.

Hva kan jeg gjøre for å kutte strømkostnadene?

De høye strømprisene kan gjøre et stort innhugg i økonomien til mange nordmenn. Her har vi samlet sammen noen tips til hva du kan gjøre for å spare strøm:

    • Selvplukk av trær og kapp som ved
    • Skru av/ned varmen i rom du ikke oppholder deg i
    • Fyr med tørr ved, og bytt til en mer effektiv rentbrennende vedovn. Ved et bytte til en rentbrennende ovn kan du ha spart inn investeringen i løpet av to til tre år
    • Følge med på tilbud på ved
    • På lang sikt kan det være lurt å ta en sjekk av huset, for å sjekke om det er godt nok isolert, og om vinduene er gamle og trekkfulle
    • Fyr i peisen om morgenen og på kvelden – da er strømmen ofte dyrest, og den lune varmen fra vedovnen varer til langt utover dagen
    • Velg rett strømleverandør
    • Bytt til strømsparende elektronikk i hjemmet

Kjøp peisovn før strømmen blir for dyr!

Å kunne kombinere varme fra elektriske produkter, med ekte varme fra en rentbrennende peisovn er en god kombinasjon hvis du ønsker å redusere oppvarmingskostnadene. Ettersom en varmepumpe henter luft utenfra, og bruker energien i lufta på å skape varme, vil den ikke klare å varme like godt når det er ordentlig kaldt ute.

Å ha en rentbrennende vedovn i tillegg, som varmer godt på de kaldeste dagene vil derfor anbefales. I tillegg er det mye hyggeligere å kose seg foran en peisovn på mørke og kalde dager, enn en varmepumpe.

Ildstedet medarbeider foran peis

Vi hjelper deg gjerne med å finne din drømmepeis, slik at du er beredt for vinterens høye strømregninger!