Inspirasjon

Dette må du tenke på når du skal kjøpe peis

I en jungel av vedovner og peiser i forskjellige størrelser og fasonger og med ulike egenskaper, kan det være vanskelig å vite hva du skal velge. Vi har derfor listet opp noen spørsmål som kan være greit å stille seg selv, før du går til din Ildstedet-butikk.

For at du skal få mest ut av din nye peis er det flere valg du bør ta standpunkt til slik at du blir fornøyd med kjøpet ditt. Vi har samlet sammen 5 spørsmål du bør stille deg selv i forkant:

Hvordan skal du bruke peisen?

Er hensikten med peisen å bruke den som primæroppvarmingskilde i boligen, eller mest til kosefyring? Eller skal den først og fremst være et møbel som passer til interiøret? Her kan det være lett å kun tenke på selve utseendet på vedovnen, men ikke glem viktigheten av selve jobben vedovnen skal gjøre – å gi varme. Og da trenger du å vite hvor mye varme du trenger.

Er hjemmet ditt godt isolert har du et varmebehov på ca. 60- 70 watt per kvadratmeter, men dette kan endres av blant annet type isolasjon, antall vinduer og takhøyde,

forteller Svein Sanne, kundeservicesjef i Jøtul.

For oss er det viktig at du sitter igjen med en vedovn som både oppfyller dine krav til varme og utseende. Dette er noe vi som peiseksperter kan hjelpe deg med å finne ut av!

Hvor stort areal skal varmes opp?

Det er lett å tenke at man gjerne skal ha en størst mulig peis, for at den skal avgi mest mulig varme. Da kan du fort ende opp med et ildsted som ikke er tilpasset boligens varmebehov, eller ønsket bruksområde. Er peisen for stor kan du fort ende opp med et peisglass fullt av sot, siden peisen fyres på for lav effekt. Er peisen for liten kan den bli overbelastet og få kortere levetid.

Det er viktig at størrelsen på peisen er tilpasset boareal og behov for varme. Hvis vedovnen skal være primær oppvarmingskilde bør du måle arealet av rommet som skal varmes opp, og se på tilstanden til isoleringen i huset. Moderne boliger er godt isolert og har behov for mindre avgitt varmeeffekt enn et gammelt, trekkfullt hus. Bor du i et moderne og godt isolert hus, vil du derfor trenge en peis som fungerer godt på lav effekt. Mens et eldre hus med dårlig isolasjon og gamle trekkfulle vinduer vil trenge en peis med høyere effekt.

En grei tommelfingerregel kan være:

  • Boliger bygd før 1960 trenger 80W per m2
  • Boliger bygd fra 60- til 90-tallet beregnes 60W per m2
  • Nyere, godt isolerte boliger anslås et behov på 30W per m2

Vi anbefaler at du kommer med en tegning av rommet med mål, med markering av brannmur, vinduer og dører – så hjelper vi deg med å finne peisen som passer ditt behov.

Vi kan selvfølgelig også komme på gratis befaring for å få best mulig inntrykk av prosjektet.

Hvor skal peisen plasseres?

Skal du bygge ny bolig, har du alle muligheter til å plassere ildstedet der det gir maksimal hygge og nytte. Vi anbefaler at du tar med deg en skisse av rommet med pipe, brannmur og plassering av møbler, slik at vi enkelt kan hjelpe deg med plasseringen av peisen.

Vi har blant annet ovner som kan plasseres i et hjørne eller fungere som en romdeler – slik at du får nyte peisen og varmen fra flere rom. Har du en bolig uten pipe kan vi oppfylle peisdrømmen din med Jøtul Stålpipe. Jøtul Stålpipe passer alle ildsteder, alle typer brensel, badstuer, hytter og hus. Den passer like bra i nye som i gamle bygg. Du kan montere flere ildsteder på en Jøtul Stålpipe, og den er enkel å ettermontere i eksisterende bygning.

Les mer om Jøtul Stålpipe

Hvordan er tilstanden på pipa?

Skal ildstedet gi maksimal effekt, er det avhengig av god trekk i pipa. Derfor er det greit å ta en tilstandssjekk før montering. De fleste problemer med ildsteder stammer ofte fra feil på pipe, som underdimensjonering, eller skader. Har du for eksempel en pipe som er gammel kan det hende pipa trenger en piperehabilitering. Er du usikker på om pipa er i god stand kommer vi gjerne på en gratis befaring for å se om den er forsvarlig å fyre i.

Hvem skal montere peisen eller vedovnen?

Du har lov å montere vedovnen eller peisen selv, men du må kunne dokumentere at monteringen er gjort i henhold til krav og ildstedets spesifikasjoner. Dette handler om brannsikkerhet, og vår sterke anbefaling er å overlate det til fagfolk. Vi leverer og installerer for deg, og tar eventuelt med oss det gamle ildstedet. Og husk; uansett om det er et helt nytt ildsted du skal installere eller om du skal skifte ut en gammel ovn, skal kommunen ha beskjed – dette kan vi også hjelpe deg med.

Ildstedet medarbeider foran peis

 

Når du har avklart disse forholdene, blir veien mot akkurat den peisen eller vedovnen som vil gi deg maksimal glede i mange, mange år framover – mye enklere. Resten kan du overlate til oss.

Velkommen innom ditt nærmeste Ildstedet-butikk!