Inspirasjon

Vi feirer Vedfyringens dag 2. oktober!

2. oktober markerer vi Vedfyringens dag, og vi gleder oss til å markere dagen med vedfyring, kos og hygge.

Vedfyringens dag logo

Hygg deg foran peisen eller bålet på Vedfyringens dag!

Høst er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark, eller inne i vår egen stue. Å fyre med ved gir oss hygge, varme, ro, god atmosfære og lave skuldre. Å fyre opp ild er noe mennesket har gjort i hundretusenvis av år, og bålet er et perfekt samlingspunkt. Dette er noe vi må videreføre til neste generasjon.

Rene Christensen konsernleder salg i jøtul

– Vi må sikre oss at ungdommen får et like tett og nært forhold til vedfyring som det vi i den eldre garde har. Levende ild er en del av folkesjelen, og 2. oktober blir en viktig dag for oss som er glade i bål, ivrer initiativtaker René Christensen fra Jøtul.

Slik fyrer du riktig

Koronaåret har ført til stor etterspørsel etter ildsteder og utepeiser blant nordmenn, og mange har brukt tiden hjemme på å pusse opp og investere i drømmeildstedet. Vi forbinder ildstedet og vedfyring med kos og hygge, men det har også verdi på andre måter. For mange er vedfyring viktig for å holde hjemmet trygt og varmt, og med vedvarende høye strømpriser er vedfyring et mer økonomisk alternativ. Vedfyring er også et viktig beredskapstiltak.

  1. Legg medium store, tørre vedkubber nederst.
  2. Legg så et lag med opptenningsved oppå vedkubbene, gjerne i 2-3 lag, med en avstand på 1 cm mellom hver kubbe.
  3. Topp med tennbriketter, og tenn på fra toppen!

Derfor bør du tenne på fra toppen

Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming, bedre trekk i ovnsrør og skorstein, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under. Opptenningsbriketter gjør at opptenningsveden på toppen tar fyr raskere, dermed unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen. Treg opptenning og lav temperatur øker svevestøvet, og det vil vi unngå.

Bli med på båltimen!

I forbindelse med denne dagen oppfordrer vi ildentusiaster over hele landet til å bli med på båltimen mellom klokken 20:00 og 21:00. Om det er ute i naturen, eller foran peisen, bli med å tilbringe litt tid foran de lune flammene og stenge ute all annen påvirkning for en times tid.

Høststemning foran ekte varme med de du er glad i

Så, enten du er på høstferie, til fjells eller hjemme, har fri eller har lange arbeidsdager – bli med på å markere dagen! Samle familie eller venner foran peisen på kvelden, lag mat på åpen ild, få sjelero ved å titte inn i gnistrende flammer og kjenn at høsten – den er faktisk ganske fin den også.

God vedfyringsdag!

 

Usikker på hvordan du enkelt kan fyre i peisen?

Vi gir deg tipsene for riktig vedfyring!